Pennunostajalle

Kun harkitset aussien hankkimista

- Tutustu rotumääritelmään huolellisesti.

- Lue tämä artikkeli huolellisesti ja pohtikaa sitä koko perheen kesken.
- Yritä tutustua mahdollisimman moneen australianpaimenkoiraan niiden omassa elinympäristössä. Näyttelyissä ja kokeissa näkee toki paljon kerralla, mutta ei saa kuvaa siitä, minkälainen aussie on kotioloissa. Vertaa näkemiäsi koiria rotumääritelmään.
- kun tapaat nartun, jolta haluaisit pennun, tutustu siihen hyvin. Vertaa sitä rotumääritelmään. Selvitä sen taustat: terveys, luonne, jälkeläisnäyttö ja sukupuusta ainakin vanhemmat ja isovanhemmat. Mahdollisuuksien mukaan selvitä myös uroksen taustat. Älä usko kuulopuheisiin, vaadi faktaa. Tietoa löytyy kyllä, mutta sen eteen täytyy nähdä vaivaa. Lähteitä ovat mm. Australianpaimenkoirat ry:n tietokanta, jalostustoimikunta, KoiraNet-jalostustietojärjestelmä ja ko. nartun ja sen vanhempien sekä pentujen omistajat ja kasvattajat. Ulkomaisia lähteitä löytyy myös.

- kysy suoraan. Kysy kaikesta, mikä ikinä mieltäsi askarruttaa: luonteesta, hoivakäyttäytymisestä, koetuloksista, lonkista, kyynäristä, epilepsiasta, silmäsairauksista, hammaspuutoksista, häntämutkista... Vaadi faktaa, älä usko kuulopuheisiin.
- Tutustu kasvattajaan. Käy hänen kotonaan. Tarkastele hänen koiranpitoaan ja suhdetta koiriinsa. Pyri tapaamaan pentu emänsä kanssa kotioloissa! Tarkista, että kasvattaja kuuluu rotujärjestöön ja -yhdistykseen. Jos kasvattajalla on kennelnimi, voit olettaa, että hän on allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen ja toimii sen mukaisesti.
- Kysy kasvattajan jalostussuunnitelmasta. Miksi kasvattaja tekee juuri tämän pentueen, mitä hän hakee siitä. Mitä riskitekijöitä hän näkee (niitä on aina!). Keskustelkaa, onko suunnitelluilla vanhemmilla edellytyksiä tuottaa toivottuja jälkeläisiä.
- jos suunnitellun pentueen vanhemmat ovat sellaisia koiria, jotka haluaisit itsekin omistaa ja jos kasvattaja on ihminen, jonka kanssa synkkaa, josta voi tulla ystäväsi, jos teillä on samanlaiset näkemykset rodusta, sen kehittämisestä, koiranpidosta ja harrastamisesta... voit harkita pennun ostamista häneltä.
- Muista: Ei ole olemassa täydellistä koiraa, täydellistä yhdistelmää, täydellistä pentuetta, täydellistä rotua eikä täydellistä kasvattajaa. Silti voit vaatia parasta. Älä anna kauniin turkin, lempeiden silmien ja kostean kuonon hämätä!

Kasvattajana toivon

- pennulleni aktiivista kotia, jonka elämäntapaan vilkas koira sopii
- harrastavaa kotia, joka on kiinnostunut koiran kouluttamisesta
- vastuuntuntoista kotia, joka ottaa huomioon niin koiran kuin ympäristönsä tarpeet
- huolehtivaa kotia, joka rakastaa nelijalkaista perheenjäsentä
- kokenutta kotia, jolle tämä aussie ei ole ensimmäinen koira
- harkitsevaa kotia, joka on miettinyt tarkoin rodunvalintaa
- sitoutuvaa kotia, joka ottaa koiran pitääkseen siitä huolta sen loppuelämän ajan
- että kuvautat koirasi lonkat, kyynärpäät ja silmät sen täytettyä vuoden
- että pidät yhteyttä minuun koiraasi koskevissa asioissa - niin iloisissa kuin vaikeissakin

Patchcoat -pentu

luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisenä. Silloin se on kasvanut turvallisessa kotiympäristössä ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Se on saanut emän hoivaa, monipuolista ravintoa, yksilöllistä seurustelua ja leikkiä ihmisten ja sisarusten kanssa. Pentu on madotettu suositusten mukaisesti. Eläinlääkäri on tarkastanut sen, peilannut sen silmät ja laittanut sille mikrosirun. Pentu on rekisteröity Suomen Kennelliiton koirarekisteriin.

Koirasta tehdään virallinen kauppa- tai sijoitussopimus Kennelliiton lomakkeella ja siinä mainituin ehdoin. Saat pentukansion, jossa on tietoa koirastasi ja kirjalliset hoito-ohjeet. Saat myös pienen pussin koiran kuivamuonaa, jolla elämä uudessa kodissa pääsee alkuun. Lisäksi saat elinikäisen tukeni ja ystävyyteni. En puutu kasvattieni perhe-elämään; on erilaisia hyviä tapoja pitää koiraa, mutta jos voin olla avuksi, teen sen mielelläni. Yhdessä asiassa olen ehdoton: Kauppasopimukseen kirjataan, että jos jossain elämänvaiheessa joudut luopumaan koirasta, minulla on siihen etuosto-oikeus.

Patchcoat-pentu ei ole täydellinen. Siitä ei välttämättä tule valiota. Siitä voi tulla sairas tai ruma tai muuten "epätäydellinen". Omalta osaltani teen kaikkeni, jotta niin ei kävisi. Toivon, että pentu täyttää odotuksesi ja että olet valmis rakastamaan sitä koko sen lyhyen elämän ajan, olipa se millainen tahansa; sen ominaisuudet eivät ole sen oma vika.

Se on sinun ystäväsi, kumppanisi, puolustajasi, sinun Koirasi.

Sinä olet sen elämä, rakkaus, johtaja.

Se on sinulle uskollinen ja vilpitön viimeiseen hengenvetoonsa asti.

Olet velkaa sille sen, että olet sen luottamuksen arvoinen.

kttplle.jpg